ELVEBREDDEN KUNSTPARK

«Parkvokterne» (2014) av Christian Sunde

Forrige kunstverk 4 Neste kunstverk 6
Parkvokterne
Hammering man

Temaet for dette kunstverket er mennesket, og de motsetninger og forskjeller vi alle har i og mellom oss. Det gjelder enten vi er store eller små, ensomme eller sosiale i dialog med hverandre, glade eller triste, nysgjerrige eller tilbaketrukket, bestemte eller usikre.

De åtte kunstverkene søker på en humoristisk og underfundig måte å reflektere over disse nyansene og skape harmoni mellom dem slik at komposisjonen kan ses på som et slags speilbilde av oss selv.

På avstand kan skulpturene ha assosiasjoner til trær og vekster som gror. Slik balanserer de på en måte sammen med trærne i parken som også bryter opp fra flatene. Samtidig skiller de fargesterke, lysende hodene seg markant fra naturens vekster. De utgjør dermed også en rå kontrast til det naturgitte. 

Parkvokterne
Flomvokterne kontruksjon

Christian Sunde arbeider med skulptur og installasjoner. Skulpturene er ofte utført i moderne plastbyggematerialer og er som regel satt i nært samspill med lys og diverse teknologoløsninger.

Et gjennomgående tema for hans arbeider er kunstverkenes skifte i karakter etter hvordan de ytre lyspåvirkninger skifter. Når det meste forsvinner ut av syne og svartner hen i mørke, glir hans kunstverker om og forandrer karakter til lysende og fargeintense objekter.

Christian Sunde
Parkvokterne

Kunstverkene har ofte et enkelt fortellerspråk på avstand, men på nært hold inneholder gjerne mer intime detaljer, og da gjerne med et underfundig og humoristisk tilsnitt som inviterer publikum til tankeflyt og undring.

Sunde står bak et stort antall utsmykkinger både innendørs og utendørs. Han har jobbet med alt fra urbane steds- og identitetsprosjekter til prosjekter i landlige og naturgitte omgivelser og for alle typer brukergrupper fra liten til stor. Hans arbeider er derfor å finne i alt fra skoler og barnehager til sykehus, bedriftskontorer og parker.

Sunde har sin utdanning fra Statens Håndverks- og Kunstindustriskole, Institutt for metall (1993).